Εισαγωγικά Είναι κοινή παραδοχή ότι το Λύκειο ως βαθμίδα έχει σε μεγάλο βαθμό ακυρωθεί. Οι μαθητές και οι μαθήτριες δυστυχώς πολύ συχνά αδιαφορούν για την εκπαιδευτική πράξη, θεωρούν πως λίγα έχουν να αποκομίσουν από το σχολείο και στρέφονται στα φροντιστήρια για να προετοιμαστούν για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Έτσι, μεγάλο μέρος του επίσημου σχολικού προγράμματος απαξιώνεται, υπονομεύεται ο κρίσιμος δεσμός μεταξύ μαθητών/μαθητριών και εκπαιδευτικών και η εκπαιδευτική διαδικασία συνδέεται με τη ρουτίνα, τον καταναγκασμό, την έλλειψη νοήματος. Εντός αυτής της συνθήκης πολλά μαθήματα θυσιάζονται στο βωμό των πανελλαδικών εξετάσεων, αρκετά διδάσκονται με ένα τρόπο τυπικό (μόνο και μόνο γιατί περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σπουδών), ενώ ακόμα και όσα συνδέονται με το στόχο των τελικών εξετάσεων δεν συγκεντρώνουν πάντα το ενδιαφέρον των μαθητών και των μαθητριών. Σε αυτό το μαθησιακό περιβάλλον ευνοείται η αποστήθιση σε βάρος της κριτικής γνώσης και η ελληνική οικογένεια υποβάλλεται σε σοβαρή οικονομική αφαίμαξη για να καλύψει τα δίδακτρα των φροντιστηρίων. Είναι σαφές λοιπόν ότι απαιτείται ένας συνολικός επανασχεδιασμός της γενικής εκπαίδευσης με σημείο αιχμής το Λύκειο, που θα επιτρέψει τη θετική επανασημασιοδότηση της εκπαιδευτικής πράξης εντός του Λυκείου.
|
|
Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες επιλογής των εισαγομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. α) ημερήσιου Γενικού Λυκείου και ημερήσιου ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄ (κατηγορίες 90% και 10%), για τα τμήματα και τις σχολές των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των Τ.Ε.Ι., της ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής και Εμπορικού Ναυτικού. β) ημερήσιου ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄, για τα Τ.Ε.Ι, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων και τις σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού. γ) εσπερινού Γενικού Λυκείου και εσπερινού ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄, για τα Πανεπιστήμια, τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, τα Τ.Ε.Ι, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού. δ) εσπερινού ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄, για τα Τ.Ε.Ι, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, και τις σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού. Σήμερα δίδονται στη δημοσιότητα η βαθμολογία του πρώτου και του τελευταίου εισαγόμενου στο κάθε Τμήμα ή Σχολή για την κάθε κατηγορία, ενώ στέλνονται ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας καταστάσεις επιτυχόντων κάθε κατηγορίας, προκειμένου να τις προωθήσουν στα Λύκεια αρμοδιότητάς τους και να αναρτηθούν σε αυτά εντός της ημέρας. O συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος ανήλθε σε 99.958 (75.251 με το 90%, 12.239 με το 10%, 12.468 με τα ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄)), ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 104.988. Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 72.763, ενώ το 2013 εισήχθησαν 71.761. Φέτος έμειναν 1.164κενές θέσεις (591 με το 90%, 42 με το 10% για το έτος 2013, 432 με το 10% για το έτος 2012, και 99 με την κατηγορία των ΕΠΑΛ ΟΜΑΔΑ Α΄). Το 2013 είχαν μείνει 836 κενές θέσεις. Οι εγγραφές των επιτυχόντωνστα Πανεπιστήμια, στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. θα γίνουν από τη Δευτέρα 15 μέχρι και την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014και σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις Γραμματείες των Τμημάτων. Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο.
|
Τελευταία Ενημέρωση ( Παρασκευή, 29 Αύγουστος 2014 08:08 ) |
|
Ο Νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης περιέχει τα Τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ που συνθέτουν το Νέο Μηχανογραφικό κατανεμημένα ανά επιστημονικό πεδίο. Οι υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων του 2013 θα κληθούν να επιλέξουν Τμήματα με βάση αυτόν. Διαθέτει 405 Τμήματα συνολικά, έναντι 534 Τμημάτων, 258 Τμήματα στα Πανεπιστήμια από 289 και 147 στα ΤΕΙ από 245 που ήταν πριν την εφαρμογή του Σχεδίου «Αθηνά», δηλαδή διαμορφώνεται με την κατάργηση 5 Ιδρυμάτων και 129 Τμημάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Παράλληλα όμως:
- Τα ξενόγλωσσα τμήματα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δεν συγχωνεύονται σε ένα τμήμα. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη συγχώνευση των Τμημάτων Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε ένα νέο, Τμήμα «Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας» με πέντε κατευθύνσεις.
- Το Πρόγραμμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αναβαθμίζεται και μετατρέπεται σε αυτόνομο τμήμα και δεν απορροφάται από το Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας.
- Το ΤΕΙ προσχολικής Αγωγής (πρώην Βρεφονηπιοκομίας) δεν συγχωνεύεται με το παιδαγωγικό τμήμα της ΑΣΠΑΙΤΕ.
- Τα τμήματα Εργοθεραπείας και Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας παραμένουν αυτόνομα και δεν συγχωνεύονται.
|
Τελευταία Ενημέρωση ( Παρασκευή, 22 Μάρτιος 2013 23:49 ) |
|
Συντάχθηκε απο τον/την sep4all
Πέμπτη, 31 Ιανουάριος 2013 22:41 |
 |
 |
 |
|
Υπουργός Παιδείας: Η βάση του 10 δεν θα επανέλθει φέτος (2013)
|
Η βάση του 10 δεν θα επανέλθει φέτος. Θα εξετάσουμε την επαναφορά της στις επόμενες Πανελλήνιες εξετάσεις με οδηγό τις φετινές εξετάσεις.
Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, κατά την παρουσίαση του ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΘΗΝΑ. Πηγή: esos.gr |
Τελευταία Ενημέρωση ( Τετάρτη, 06 Μάρτιος 2013 23:15 ) |
|
Το νομοσχέδιο με τίτλο "Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις", όπως καθαρογράφτηκε ύστερα από την ψήφισή του και στο σύνολο, που ρυθμίζει μεταξύ των άλλων, το νέο τρόπο των μετεγγραφών, την εισαγωγή των αθλητών, την εισαγωγή στις σχολές Αστυνομικής Ακαδημίας κ.λπ.
Ενδεικτικά αναφέρουμε: Άρθρο 38 - Επιβραβεύσεις διακριθέντων αθλητών Άρθρο 34 - Θέματα Α.Ε.Ι (παράγραφος 19 μετεγγραφές, παράγραφος 23 εξετάσεις Σχολή Αστυφυλάκων) Άρθρο 35 - Αναγνώριση μαθημάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση Άρθρο 47 - Τέκνα πολύτεκνων οικογενειών, επιτυχόντες το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και διαγραφέντες από αυτά.
-----------
Το παραπάνω νομοσχέδιο έγινε νόμος του κράτους Νόμος 4115 / Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 24 - 30.01.2013 στις 30.01.2013 |
Τελευταία Ενημέρωση ( Τετάρτη, 27 Φεβρουάριος 2013 21:11 ) |
|
Δύο προτάσεις νόμου σχετικές με το Νέο Λύκειο και σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και το το Τεχνολογικό Λύκειο κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στις 21 Δεκεμβρίου 2012 στην Βουλή των Ελλήνων. Τα κείμενα των προτάσεων νόμου είναι αναρτημένα στο δικτυακό τόπο της βουλής. Το απολυτήριο Λυκείου Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο πρώτο άρθρο από το σχολικό έτος 2013-2014 καθιερώνεται ο θεσμός του Νέου Λυκείου και αρχίζει σταδιακά η εφαρμογή του από την Α' Λυκείου. Ο βαθμός του απολυτήριου Λυκείου θα προκύπτει από το μέσο όρο της βαθμολογίας των μαθητών στην Α', Β? και Γ? Λυκείου. Ο βαθμός της κάθε τάξης θα προκύπτει από το μέσο όρο της προφορικής και της τελικής γραπτής επίδοσης του μαθητή σε κάθε μάθημα. Ο βαθμός του απολυτηρίου δύναται να προσμετράται για την εισαγωγή των μαθητών σε ποσοστό που αποφασίζει ο Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων του άρθρου που προβλέπει ο ίδιος νόμος στο άρθρο 2. Οι εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του Λυκείου θα διεξάγονται ενδοσχολικά με κοινά θέματα που θα τίθενται σε εθνικό επίπεδο, από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας. Οι ρυθμίσεις οι σχετικές με το απολυτήριο θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από το σχολικό έτος 2013-2014 και από την Α' Λυκείου, ούτως ώστε μέχρι το σχολικό έτος 2015-2016 να τύχουν πλήρους εφαρμογής σε όλες τις τάξεις του Λυκείου.
|
Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 07 Μάρτιος 2013 00:57 ) |
|
Στην συνέντευξη τύπου προς αθηναϊκό έντυπο ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε: "Τα ισχυρά τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ προϋποθέτουν και ένα minimum προϋποθέσεων εισαγωγής. Γι? αυτό και προσανατολιζόμαστε να τεθεί η βάση του 10 ως ελάχιστη προϋπόθεση εισαγωγής των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση". Πηγή: Υπουργείο Παιδείας |
Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 07 Μάρτιος 2013 00:59 ) |
|
Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής και στο δημοσιογράφο, Απόστολο Λακασά.
(Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης) «Όλοι έχουν να κερδίσουν από τις αλλαγές»
«Τα κακώς κείμενα πρέπει να διορθωθούν. Οι αναβολές δεν έχουν κανένα νόημα» τονίζει, στη συνέντευξή του στην «Κ», ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ενόψει των αποφάσεων για το σχέδιο καταργήσεων και συγχωνεύσεων τμημάτων, σχολών και ιδρυμάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο υπουργός ξεκαθαρίζει ότι οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από το 2013-2014, και άρα θα αφορούν τους υποψηφίους των επόμενων πανελλαδικών εξετάσεων. «Θα έχουν στη διάθεσή τους ένα μηχανογραφικό δελτίο που δεν θα περιλαμβάνει Τμήματα που οδηγούν a priori στην ανεργία» υπογραμμίζει, και συμπληρώνει: «Όλοι έχουν να κερδίσουν. Πρωτίστως, οι φοιτητές θα αποκτήσουν ισχυρότερα πτυχία. Οι οικογένειες θα ωφεληθούν γιατί οι θυσίες τους θα έχουν πραγματικό αντίκρισμα. Τα ΑΕΙ θα αναβαθμιστούν διεθνώς». Όμως, παρά τη συρρίκνωση του αριθμού των Τμημάτων - από τα 500 σήμερα υπολογίζεται ότι θα μείνουν 350 - ο αριθμός των εισακτέων θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα - ενδεικτικά από τις εξετάσεις του περασμένου Μαΐου εισήχθησαν στα ΑΕΙ 81.000 υποψήφιοι. Ο Υπουργός Παιδείας ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι δεν υπάρχει «περίπτωση απόλυσης προσωπικού» από τα Τμήματα που θα συγχωνευθούν. Τα κριτήρια του σχεδίου «Αθηνά», όπως ονομάζεται ο σχεδιασμός για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, για τον οποίο ο κ. Αρβανιτόπουλος θα έχει από αύριο συναντήσεις με τις Συνόδους Πρυτάνεων και Προέδρων ΤΕΙ, θα κινηθούν σε πέντε άξονες. Έτσι, στο μικροσκόπιο θα βρεθούν Τμήματα με υπερεξειδικευμένο αντικείμενο, Τμήματα με παρεμφερή αντικείμενα, οι αναλογίες διδακτικού και διοικητικού προσωπικού με τους φοιτητές, καθώς και η απορροφητικότητα των αποφοίτων από την αγορά εργασίας.
|
Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 07 Μάρτιος 2013 01:00 ) |
|
«Τουλάχιστον, όμως, τα παιδιά να ξέρουν ότι μέχρι το 2016-2017 θα έχουν το ίδιο σύστημα».
Αυτά δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας με αφορμή τη συζήτηση της υπ? αριθμόν 21/15/2-11-2012 επίκαιρης επερώτησης δέκα Βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων σχετικά με τα προβλήματα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ειδικότερα για το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού): ------------ Τέλος, εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δεν μπορεί να επικρέμαται ως δαμόκλεια σπάθη κάθε χρονιά η οποιαδήποτε αλλαγή των εισαγωγικών εξετάσεων. Γι? αυτό είπαμε και στις προγραμματικές δηλώσεις να ολοκληρώσουμε όλες τις αλλαγές στην τριτοβάθμια, να δούμε την αλλαγή στα λύκεια, στα γυμνάσια, στα σχολεία, να δούμε όλο το σύστημα της εκπαίδευσης ενιαία πώς λειτουργεί και να μη συζητήσουμε αυτή τη στιγμή καμιά αλλαγή τουλάχιστον μέχρι το 2016-2017 για τις εισαγωγικές εξετάσεις. Να υπάρξει μια ηρεμία, σταθερότητα να δούμε την αλλαγή στα σχολεία και μετά να δούμε αν χρειάζεται αυτός ο θεσμός αλλαγή. Γιατί αυτό το γεγονός, ότι κάθε χρόνο αλλάζουμε το σύστημα έχει προξενήσει και έξοδα στις οικογένειες και μια τρέλα. Το αφήνουμε λοιπόν αυτό ως έχει. Να μπορέσουμε να καλύψουμε τα μεγάλα προβλήματα που νομίζω ότι έχουν αναδειχθεί μέσα από αυτή τη συζήτηση, να μπορέσουμε να λύσουμε τα θέματα της ειδικής αγωγής, να μπορέσουμε να λύσουμε τα θέματα των κενών. Αυτή τη στιγμή εκπονούμε αυτό το σχέδιο για να μπορέσουμε τον Σεπτέμβριο να έχουμε κάθε τάξη γεμάτη με τους εκπαιδευτικούς που χρειάζονται και να μπορέσουμε να λύσουμε τα άμεσα προβλήματα.
Όταν λειτουργήσει το σύστημα και το δούμε και το αξιολογήσουμε, αφού κατασταλάξει ο κουρνιαχτός, μετά θα σκεφτούμε και θα συζητήσουμε αν χρειάζεται αλλαγή. Τουλάχιστον, όμως, τα παιδιά να ξέρουν ότι μέχρι το 2016-2017 θα έχουν το ίδιο σύστημα.
Ευχαριστώ πολύ. ------------
Πηγή: Βουλή των Ελλήνων (πρακτικά Δευτέρας 3 Δεκεμβρίου 2012) - Video |
Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 07 Μάρτιος 2013 01:04 ) |
|
«Ναι» στις μετεγγραφές φοιτητών που είναι αδέλφια και σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις ώστε οι οικογένειες να μην πληρώνουν τρία διαφορετικά σπίτια, λέει ο υπουργός Παιδείας. Ο Κων. Αρβανιτόπουλος προανήγγειλε στη Βουλή ότι εντός της εβδομάδας σκοπεύει να επαναφέρει τη ρύθμιση για μετεγγραφές αδελφών που σπουδάζουν σε διαφορετικά ΑΕΙ, η οποία ίσχυε και παλαιότερα. «Οταν υπάρχουν οικογένειες οι οποίες αναγκάζονται να συντηρούν ένα και δύο νοικοκυριά διότι έχουν ένα και δύο παιδιά που σπουδάζουν, τα πράγματα είναι δύσκολα. Γι? αυτό θα πρέπει να δούμε και το ζήτημα οικογενειών που έχουν δύο και τρεις φοιτητές την ίδια στιγμή, που είναι σε άλλες πόλεις. Αυτά θα τα δούμε και θα τα συζητήσουμε σε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα καταθέσουμε», είπε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι από το 2011 οι μετεγγραφές ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ασθενείς κ.ά.) καταργήθηκαν και θεσπίστηκε ειδική κατηγορία εισαχθέντων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Στην κατηγορία αυτή δίνονται εκ των προτέρων συγκεκριμένες θέσεις και οι δικαιούχοι δεν έχουν εκ των υστέρων δυνατότητα μετεγγραφής σε άλλο Ιδρυμα από εκείνο στο οποίο εισήχθησαν. Σε καθένα από τα τμήματα ή τις σχολές του Μηχανογραφικού Δελτίου υπάρχει προκαθορισμένος ειδικός αριθμός εισακτέων για κάθε κατηγορία υποψηφίων, προερχομένων από οικογένειες πολύτεκνες, τρίτεκνες κ.λπ. Εξαιρούνται από αυτές τις ειδικές περιπτώσεις οι Στρατιωτικές Σχολές, οι Αστυνομικές Σχολές και οι Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. πηγή: εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, Αναδημοσίευση: sep4u.gr |
Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 07 Μάρτιος 2013 01:05 ) |
|
|
|