Συντάχθηκε απο τον/την sep4all    Πέμπτη, 16 Σεπτέμβριος 2010 15:54    Εκτύπωση
Η παγκόσμια κατάταξη των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων σύμφωνα με την QS για το έτος 2010 - 1ο το Cambridge

Κορυφαίο στη παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων που επιμελείται η QS World University Rankings, αναδείχθηκε το Cambridge, καταλαμβάνοντας τη θέση του Harvard και αποτελώντας το πρώτο μη αμερικανικό πανεπιστήμιο που αναρριχάται στη κορυφή της λίστας, στην έβδομη έκδοση της κατάταξης που είδε το φως της δημοσιότητας.
Συνολικά 5 ελληνικά πανεπιστήμια περιλαμβάνονται στη γενική λίστα των 500 καλύτερων του κόσμου που συντάσσει κάθε χρόνο η βρετανική επιτροπή σπουδών QS World University Rankings. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται εφέτος ιδρύματα από 50 χώρες, με τα περισσότερα να προέρχονται από ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Γαλλία και τον Καναδά.Από τα ελληνικά πανεπιστήμια πρώτο στη γενική κατάταξη είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών στη θέση 286 και παρότι έχει υποχωρήσει κατά 109 θέσεις από πέρυσι (βρισκόταν στη θέση 177) παραμένει το υψηλότερα βαθμολογημένο ελληνικό ίδρυμα, στη γενική κατάταξη.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης βελτίωσε τη θέση του σε σχέση με πέρυσι και ανέβηκε από την ομάδα 451- 500 στην προηγούμενη, 401-450. Σημειώνεται ότι από τη θέση 300 και κάτω η μελέτη δεν δίνει αναλυτική κατάταξη, αλλά ομαδοποιεί τα ιδρύματα σε πενηντάδες. Ομως στις ειδικές κατατάξεις κατέχει σταθερή θέση από το πολύ σημαντικό κριτήριο της Ακαδημαϊκής Φήμης και κατετάγη 234 στον κόσμο.
Το Πανεπιστήμιο της Κρήτης διατήρησε την κατάταξη στην ομάδα 401-450 για δεύτερο έτος και έχει την υψηλότερη κατάταξη στο κριτήριο των Αναφορών ανά Τμήμα μεταξύ όλων των ελληνικών πανεπιστημίων- δείκτης 180 (με το Πανεπιστήμιο Αθηνών στο 231).
Το Πανεπιστήμιο Πατρών εισήλθε εφέτος στη λίστα των 500 καλύτερων του κόσμου, ενώ όπως αναφέρει το στέλεχος της QS Ζoya Ζaitseva, η συνολική απόδοση των ελληνικών ιδρυμάτων έχει βελτιωθεί ελαφρώς από το 2009, με 5 ιδρύματα στο Τop 500 της κατάταξης. «Το έκτο υποψήφιο από την Ελλάδα να ενταχθεί στην Τop 500 τάξεις- Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επιχειρήσεων- είναι πολύ κοντά στην είσοδο του καταλόγου και ευελπιστούμε ότι θα συμβεί το επόμενο έτος».
Στην 114η θέση παγκοσμίως στον τομέα Μηχανικής-Τεχνολογίας, θέση υψηλότερη από κάθε άλλο ελληνικό ίδρυμα βρίσκεται το ΕΜΠ.
Στη λίστα με τα 100 κορυφαία πανεπιστήμια περιλαμβάνονται 22 χώρες από τις 19 που συμπεριλαμβάνονταν πέρυσι.
Τα καλύτερα 10 σε παγκόσμια κλίμακα πανεπιστήμια είναι τα εξής:

1) University of Cambridge
2) Harvard University
3) Yale University

4) UCL (University College London)
5) Massachusetts Institute of Technology (MIT)
6) University of Oxford
7) Imperial College London
8) University of Chicago
9) California Institute of Technology (Caltech)
10) Princeton University

Πηγή: CapitalTax και ΤΑ ΝΕΑ

 


Κατεβάστε την γενική κατάταξη και δείτε τις επιμέρους κατατάξεις των Ιδρυμάτων ανά επιστημονικό πεδίο ή διάφορα ακαδημαϊκά κριτήρια.


 

Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 07 Μάρτιος 2013 20:23 )